24 kwietnia  - Europejski Dzień Śniadania

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.

Śniadaniem nazywamy pierwszy posiłek po przerwie nocnej dostarczający organizmowi energii, niezbędnej do efektywnego rozpoczęcia dnia. 

Najlepiej, aby zostało ono zjedzone w ciągu pierwszych godzin po przebudzeniu, aby pobudzić metabolizm i przygotować organizm do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. 

Systematyczne spożywanie śniadań przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy, insuliny, cholesterolu ogółem, frakcji „złego” cholesterolu LDL oraz triglicerydów, a także pomaga w zachowaniu prawidłowej masy ciała. Czynniki te mają istotne znaczenie w profilaktyce cukrzycy, zespołu metabolicznego i chorób sercowo-naczyniowych.

W to wyjątkowe święto warto przyjrzeć się temu, co spożywamy każdego dnia rano...

Czy każde Twoje śniadanie wygląda tak samo? Dbasz o pożywny posiłek czy na Twoim talerzu ląduje to, co wpadnie Ci w ręce? Czy pamiętasz o dodatku warzyw, o piciu płynów?

Jeśli szukasz pomysłów na urozmaicenie śniadań ten e-book jest właśnie dla Ciebie J